Taxatie

Taxeren van een Woonark

Een woonark zonder ligplaats is naar verhouding weinig waard. Er komen in Nederland per saldo geen nieuwe ligplaatsen meer beschikbaar, zodat in de praktijk een woonark zonder ligplaats alleen nog maar kan worden gekocht door een woonarkbewoner (met een bestaande ligplaats) ter vervanging van zijn oude woonark.

De vraag naar woonarken, zonder ligplaats, is dus zeer klein. Indien er echter sprake is van een woonark mét ligplaats, is de vraag zeer groot. Dit verklaart dan ook het zeer grote prijsverschil tussen een woonark mét en zonder ligplaats.

Waarom is het taxeren van een woonark nu zo moeilijk?

Indien een woonark met ligplaats moet worden getaxeerd, blijkt in de praktijk dat de ligplaats meestal voor meer dan 75% de totale waarde bepaalt.

Niet één woonark of ligplaats is hetzelfde en iedere woonark is dus uniek. Er is voor een taxateur geen vergelijkingsmateriaal aanwezig, hetgeen dit werk zo moeilijk maakt.
Een woonarkentaxateur moet dan ook een zeer grote ervaring hebben in de woonarkenmarkt, om een verantwoorde taxatie te kunnen maken. Het betreft hier een zeer kleine markt en er zijn dan ook weinig taxateurs die aan deze voorwaarde kunnen voldoen.

De woonarkenmarkt is op geen enkele manier vergelijkbaar met de huizenmarkt. Een woonboot is, in de meeste gevallen,roerend goed en een huis is onroerend goed. Onroerendgoed makelaars zijn meestal niet beëdigd voor woonarken.De meeste financiers hebben een lijst opgesteld met speciaal geselecteerde taxateurs voor woonarken.

Wij hebben al 40 jaar ervaring in woonarkenland en uiteraard worden onze taxatierapporten door iedere financier in Nederland geaccepteerd. Ondanks het feit dat het grootste deel van de waarde wordt bepaald door de ligplaats, besteden wij uiteraard ruime aandacht aan de technische staat van de woonark. Wij hebben ter plekke minimaal een uur nodig om voldoende gegevens te verzamelen voor een degelijk rapport. Tevens completeren wij het rapport met fotomateriaal en andere belangrijke informatie zoals o.a. ligplaatsgegevens, reparatienota’s en gegevens scheepskadaster.

Het is ook zeer belangrijk aandacht te geven aan de conditie van het casco. De meeste betonnen en ijzeren casco’s vertonen in de praktijk gebreken en moeten op tijd worden gerepareerd(zie “Onderhoud”).
Een deskundig onderzoek is dan ook gewenst, want men spreekt hier over de “fundering van het huis”. Uiteraard taxeren wij niet alleen woonarken met ligplaats, maar ook woonarken zonder ligplaats,
nog nieuw te bouwen woonarken al of niet in combinatie met een bestaande ligplaats of woonarken die men wil gaan verbouwen of renoveren.

Indien er sprake is van spoed, kunnen wij binnen enkele dagen het rapport produceren.

Een goede taxatie is een solide basis bij het nemen van belangrijke beslissingen voor de toekomst.

Wij taxeren door het gehele land en als eerste beëdigde en E.M.C.I. gecertificeerde woonarkentaxateur in Nederland zijn wij u graag van dienst.